Následující nápady pocházejí z hloubkové zprávy zveřejněné v červnu 2013 univerzitou RMIT v Melbourne v Austrálii, která byla vypracovaná ve spolupráci s mezinárodní firmou zabývající se obalovou technikou CHEP.

  • Zlepšit spolupráci mez farmáři, zpracovateli potravin a obchodníky a tak zjistit, kde se jídlo nejvíce kazí, kde vzniká odpad a zjistit, jak tomu předcházet.
  • Vyvinout způsob balení, který potraviny lépe ochrání a prodlouží jejich životnost na cestě z pole a farem přes obchodníka k zákazníkovi.
  • Používat transportní balení, které umožní prakticky využít přebytky a neprodané potraviny pro potravinové banky nebo jako krmivo pro zvířata.
  • Podpořit vývoj a zavedení do praxe nových obalových materiálů a technologií, jako je třeba balení v ochranné atmosféře nebo vakuu, které prodlouží životnost potravin.
  • Vyvinout na vědeckých základech založený a standardizovaný způsob značení trvanlivosti potravin na původním balení a informovat výrobce, obchodníky i zákazníky o významu tohoto značení, aby se podle něj správně řídili.
  • Změnit velikosti balení podle novějších, menších porcí, které lépe odpovídají potřebám zákazníků a malých domácností.
  • Synchronizovat zásobování inteligentně baleného zboží tak, aby se snížily přebytky a množství prošlých potravin.
  • Zvýšit množství zboží zabaleného rovnou podle maloobchodního množství, aby se nemuselo přebalovat pro zákazníka, čímž hrozí poškození.
  • Vytisknout přímo na balení zboží tipy, jak ho využít v případě, že zestárne. Třeba recept na kořeněnou strouhanku na balení chleba.
  • Zde si stáhněte RMIT study_The role of packaging in minimising food waste in the supply chain_June 2013_FINAL.
Jak pomocí obalů zmenšit jídelní odpad
Štítky: