Potravinami se plýtvá napříč celým potravinovým řetězcem, od počáteční zemědělské produkce až po koncovou spotřebu v domácnostech. Lidé nejčastěji vyhazují ovoce a zeleninu, pekárenské výrobky a nápoje. Příčiny vzniku potravinového odpadu se sektorově liší.
Obecné příčiny plýtvání potravinami:
1. Nedostatečné plánování nákupu a přípravy jídel.
2. Akce v obchodech typu „kupte jeden kus, další dostanete zdarma“, které vedou k příliš velkým nákupům.
3. Špatné označení výrobku, což zpravidla vede k jeho vyhození. Zaměňování označení výrobků „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. Spotřebitel často vyhazují jídlo, které je ještě konzumovatelné.
4. Standardizované velké porce v restauracích a kantýnách.
5. Špatný odhad poptávky a počtu zákazníků v restauracích a kantýnách.
6. Nevhodné skladování u dodavatelů a obchodníků.
7. Příliš vysoké standardy (např. kosmetické u zeleniny a ovoce v některých obchodních řetězcích).
8. Nadprodukce nebo nedostatečná poptávka po některých produktech v určitou část roku.
9. Poškození výrobku či obalu ve fázi výroby nebo u prodejců, což mnohdy zapříčiní jeho vyhození.
10. Neadekvátní skladování či transport produktů, k čemuž dochází na všech úrovních potravinového řetězce
Zdroj: Evropská komise