Česká televize odvysílala 24. 10. 2015 reportáž, ve které informovala jednak o Národní potravinové sbírce, jednak o tom, že neprodané ovoce a zelenina z řetězce Tesco (psali jsme zde ») nově končí v potravinových bankách. Přinášíme vám přepis reportáže, pustit si ji…
Britské plýtvání: Řetězec řekl dost, dá neprodané jídlo charitě
Britský řetězec Morrisons daruje všechno jídlo, kterému vypršela doba minimální trvanlivosti, dobročinným organizacím. Informoval o tom britský deník The Telegraph. Podobný úmysl má i britský řetězec Tesco. Jeho zástupci na nedávné konferenci Foodwaste 2015 v Praze řekli, že na charitu…
Sodexo v Česku a na Slovensku začalo měřit, jak se plýtvá v restauracích
Sodexo v Česku a na Slovensku zavádí speciální sledování plýtvání potravinami v restauracích, které firma provozuje. Program Waste Watch by měl už v příštím roce pomoci k tomu, aby potravinového odpadu bylo minimálně o deset tun méně. Do roku 2025…
Tak nakupují Češi: Jeden velký nákup týdně. Určuje cena a datum spotřeby
Až tři čtvrtiny lidí považují ceny potravin v České republice za vysoké. Ale většina jich by byla ochotna si ještě připlatit, pokud by se zlepšila kvalita zboží. A jak Češi nakupují? Nejčastěji jednou týdně na velkém nákupu v supermarketu. Vyplývá to…
Průzkum: Čtyři lidé z deseti vyhazují pravidelně jídlo, nejvíce mladí do 24 let
Čtyřicet procent Čechů několikrát do měsíce probere ledničku a kuchyňské skříňky, aby potraviny, které si koupili a donesli domů, bez použití přesunuli do koše. Nejčastěji proto, že jim prošla lhůta, nebo je jídlo plesnivé či nahnilé. Návyky domácností se přitom…
Seznamte se s hlavními řečníky konference Food Waste 2015
Už 1. října se v Praze na Novoměstské radnici odehraje konference FOOD WASTE 2015: Od teorie k praxi. Na akci s mezinárodní účastí představí experti nejnovější poznatky z oblasti potravinového odpadu, nabídnou praktické rady, jak předcházet plýtvání potravinami či posílit redistribuci již…
10 věcí, které jste nevěděli o plýtvání jídlem (a co s tím můžete udělat vy)
Čísla týkající se plýtvání jídlem jsou strašidelná a díky tomu rozhodně pomáhají lidem představit si, jak velký problém jídelní odpad představuje. Každý rok vyhodí zákazníci v bohatých zemí tolik jídla, kolik tvoří čistá produkce potravin v subsaharské Africe. (zdroj: UNEP) Na vypěstování…