Na Světovém hospodářském fóru v Davosu představila koalice třiceti lídrů – Champions 12.3 – opatření, která povedou k celosvětovému snížení plýtvání potravinami. Plýtvání potravinami, které se zbytečně mění v odpad, má významné hospodářské, sociální a environmentální důsledky. Podle Organizace pro výživu a zemědělství…
Americká vědkyně sepsala rukověť pro kuchyň bez zbytků
Americká Rada pro ochranu přírodních zdrojů (NRDC) spočítala, že průměrná rodina v USA utratí každý rok 2 225 dolarů za jídlo, které nesní. „Jde o tak masivní problém, že pokud by potravinový odpad představoval zemi, zanechala by třetí největší ekologickou stopu –…

Sodexo v Česku a na Slovensku začalo měřit, jak se plýtvá v restauracích
Sodexo v Česku a na Slovensku zavádí speciální sledování plýtvání potravinami v restauracích, které firma provozuje. Program Waste Watch by měl už v příštím roce pomoci k tomu, aby potravinového odpadu bylo minimálně o deset tun méně. Do roku 2025…

Tak nakupují Češi: Jeden velký nákup týdně. Určuje cena a datum spotřeby
Až tři čtvrtiny lidí považují ceny potravin v České republice za vysoké. Ale většina jich by byla ochotna si ještě připlatit, pokud by se zlepšila kvalita zboží. A jak Češi nakupují? Nejčastěji jednou týdně na velkém nákupu v supermarketu. Vyplývá to…

10 zemí, které nejvíce plýtvají jídlem
10. místo: Německo V Německu se vyhodí asi 20 milionů tun potravin ročně, což je 540 kilogramů na osobu. Obrovské množství jídla jde do odpadků v supermarketech a u jiných obchodníků. Problémem se intenzivně zabývá německá vláda. 9. – 8.…

Proč a čím se plýtvá v 10 bodech
Potravinami se plýtvá napříč celým potravinovým řetězcem, od počáteční zemědělské produkce až po koncovou spotřebu v domácnostech. Lidé nejčastěji vyhazují ovoce a zeleninu, pekárenské výrobky a nápoje. Příčiny vzniku potravinového odpadu se sektorově liší. Obecné příčiny plýtvání potravinami: 1. Nedostatečné…

10 věcí, které jste nevěděli o plýtvání jídlem (a co s tím můžete udělat vy)
Čísla týkající se plýtvání jídlem jsou strašidelná a díky tomu rozhodně pomáhají lidem představit si, jak velký problém jídelní odpad představuje. Každý rok vyhodí zákazníci v bohatých zemí tolik jídla, kolik tvoří čistá produkce potravin v subsaharské Africe. (zdroj: UNEP) Na vypěstování…

Průzkum: Čtvrtina Čechů běžně hází jídlo do koše
Až čtvrtina Čechů – 24% – přiznává, že zcela běžně vyhazuje jídlo. Alespoň podle průzkumu, který v dubnu 2014 provedli pracovníci Centra pro výzkum veřejného mínění ». Oslovili 1027 lidí starších 15 let a ptali se jich, jak nakupují, jak často se třeba…

Fakta o plýtvání
• V Evropské unii se ročně „vyprodukuje“ přes 100 milionů tun potravinového odpadu (tj. orientačně 180 kg na osobu) • EU přitom vynakládá přibližně 1/2 svého rozpočtu na zemědělskou politiku. • Každý rok se v bohatých zemích vyhodí téměř stejné množství potravin…