Letos se stal šéfkuchař Ondřej Slanina jednou z tváří Národní potravinové sbírky. I díky tomu, že na lidi shlížel několik týdnů z plakátů, a pak si v sobotu 21. listopadu oblékl zástěru a kus dne dobrovolničil v Makru na pražském Černém Mostě, měla sbírka rekordní úspěch. V rozhovoru pro magazín MY89 hovoří Slanina o tom, že by se o lidi v nouzi měl více starat stát. A radí, jak si o Vánocích pochutnat a nezruinovat peněženku.

Jeho široký úsměv a vysoká postava byly v sobotu 21. listopadu v Makru na pražském Černém Mostě k nepřehlédnutí. V typické modré zástěře pomáhal jako dobrovolník přebírat a třídit darované potraviny v jedné z největších charitativních akcí v Česku. Šéfkuchař Ondřej Slanina je jednou z tváří, která pomohla k rekordnímu úspěchu sbírky, v níž se vybralo 236 tun potravin pro lidi v nouzi (detailní výsledky zde »).

Ondřej Slanina s dalšími dobrovolníky v Makru.
Ondřej Slanina s dalšími dobrovolníky v Makru.

Slanina pomáhal už před sbírkou, když se nechal nafotit do kampaně, která akci předcházela. Jeho, stejně jako Emmu Smetana či Zbyňka Merunku, vybrala gentura Loosers společně s organizátorem potravinové sbírky platformou Byznys pro společnost. Vsadili na známé tváře, jejichž příjmení se pojí s jídlem.

Připomeňte si: Tak se fotila kampaň pro Národní potravinovou sbírku »

Toho, že se během sbírky vybralo neuvěřitelných 236 tun jídla, si Slanina váží, přesto říká, že o lidi, kterým byly vybrané potraviny určeny, by se měl postarat především stát.

„Na druhou stranu je potřeba být solidární a pomoci. Je dobře, že projekty, jako je Národní potravinová sbírka, jsou. Ale myslím, že by stálo za to řešit problém koncepčně a pomáhat lidem i tak, aby sbírka jednou nebyla vůbec potřeba,“ zamýšlí se.

Kluk v akci, který řídí známou restauraci

Slanina je veřejnosti známý především jako kuchař z pořadu Kluci v akci. Přestože je mu teprve jednatřicet let, má za sebou řadu profesních úspěchů, a to nejen na domácí půdě. Mladý muž, který vystudoval hotelnictví a gastronomii, už několik let vede restauraci Chateau St. Havel v Praze. NPS_banner300x500_1vlna_slanina

S blížícími Vánocemi se pomalu oddává adventní době. „V tomto období mám sice hodně práce, zároveň se ale těším na Vánoce, protože je to období, které mám rád a užívám si ho,“ říká. Od dětství miluje bramborový salát, který stejně jako rybí polévka a kapr na štědrovečerním stole nikdy nechyběl.

Kdysi prý měl radost z každého dárku, který pod stromečkem našel, dnes si nejvíce užívá klid a pohodu. „Nejsem zastáncem toho, aby měly děti pod stromečkem hromadu dárků, které si podle mě ani neužijí. Myslím, že skromnější Vánoce by nám všem neškodily,“ uvažuje.

Lidem, kteří mají hluboko do kapsy, a počítají každou korunu, šéfkuchař vzkazuje, že bohatý vánoční stůl mohou mít i za málo peněz. Vždyť třeba bramborový salát se kdysi začal dělat právě v chudobných rodinách, protože brambory a kořenovou zeleninu měl na zahrádce každý.

„Myslím si, že na to, abychom měli plný stůl a měli vše, co si tradice žádá, nepotřebujete obrovské peníze. Nejen salát, ale i hrachová polévka s osmaženou houskou se dá pořídit opravdu levně,“ zdůrazňuje.

A jaký má Ondřej Slanina fígl na dobrý bramborový salát? Prý žádný. „Já ho dělám úplně tradičně, a abych byl upřímný, moc nemusím ty odlehčené verze, takže salát dělám určitě s majonézou. Lidé by neměli příliš experimentovat, spíš by se měli držet osvědčených receptů,“ radí.

Pokud jde o kapry, rád je připravuje jako kapří hranolky, protože v nich pak nejsou žádné kosti. Na stole u Slaninů nesmí na Štědrý večer chybět kromě jiného vánočka nebo houbový „kuba“.

O tom, že má Ondřej Vánoce rád, svědčí fakt, že každý Štědrý den si drží volno, aby byl doma. Přesto říká, že počty lidí, kteří si zajdou na štědrovečerní menu do restaurace, přibývá. „My u nás na Chateau St. Havel máme tradičně plno. Nabízíme vždy klasiku a k tomu ještě přidáváme alternativy ze zahraniční vánoční kuchyně,“ dodává.

Nejen čtenářům tohoto článku pak přeje hodně zdraví, štěstí a pohody a vzkazuje, že každý by se měl tak, jak si zaslouží a na co se cítí.

Šéfkuchař Ondřej Slanina radil s nákupem pro sbírku v Makru na pražském Černém Mostě.
Šéfkuchař Ondřej Slanina radil s nákupem pro sbírku v Makru na pražském Černém Mostě.

 

 Národní potravinovou sbírku 2015 podporují:

NPS organizuje: Byznys pro společnost ve spolupráci s Armádou Spásy a Federací potravinových bank
Strategičtí partneři: Albert, dm, Globus, Kaufland, Makro, Penny Market, Tesco, Carrier
Partneři: Raben Logistics, Mars, Rohlik.cz, Sodexo, Sodexo Benefity, Unilever
S podporou: Ministerstvo zemědělství, MČ Praha 7, Mateřská škola Uranie, ZŠ Letohradská P7
Hlavní mediální partner: Český rozhlas Mediální partneři: DeadLineMedia, Loosers, MilujemeJidlo.cz, My89.cz

O Byznys pro společnost, z.s.:

Největší organizace na podporu společensky odpovědného byznysu v ČR. Je národní partnerskou organizací CSR Europe, celoevropské platformy pro odpovědné podnikání (corporate social responsibility) a českým koordinátorem mezinárodních programů (např. Diverzita.cz). V Česku vedle NPS organizuje třeba celosvětové dny firemního dobrovolnictví Give&Gain a Engage.

www.byznysprospolecnost.cz // facebook.com/byznysprospolecnost  // twitter.com/odpovednefirmy
kontakt: Jakub Unger, unger@byznysprospolecnost.cz , +420737214123

Tvář potravinové sbírky, šéfkuchař Ondřej Slanina: O Vánocích nemusíme jíst draze