V sobotu 22. listopadu se v rámci Národní potravinové sbírky vybralo celkem 173 tun potravin, což je téměř třikrát více než vloni.

Do charitativní akce se ve více než 380 obchodech Tesco, Penny Market, Kaufland, Albert, Globus a dm v malých i velkých městech po celé České republice zapojily desetitisíce Čechů. S organizací pomáhalo 2000 dobrovolníků.

Nakupující v obchodech za jediný den darovali 146 tun, v roce 2013 to bylo 55 tun. Firmy letos navíc přispěly 25,5 tunami potravin (vloni 11 tun). A na internetu, prostřednictvím portálu damejidlo.cz lidé darovali v přepočtu další 1,6 tuny jídla.

Pro představu, celkové vybrané množství se rovná přibližně 350 tisícům porcí jídla.

Národní potravinovou sbírku organizovala platforma Byznys pro společnost ve spolupráci s Českou federací potravinových bank a Armádou spásy. Akce se uskutečnila pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky. Darované potraviny si převzali zástupci Potravinových bank a více než stovky neziskových organizací v jednotlivých krajích.

Dary podle krajů
Kraj Množství potravin (tuny)
Praha  38,5
Jihomoravský  19,5
Moravskloslezský  17,1
Ústecký  11,8
Středočeský  9,4
Pardubický  7,1
Zlínský  7,1
Jihočeský  6,7
Vysočina  6,4
Olomoucký  5,8
Liberecký  5,4
Plzeňský  4,6
Královéhradecký  3,4
Karlovarský  3,0

Nejvíc potravin se v sobotu vybralo v Globusu v Praze 9 (3,6 tuny), mimo hlavní město pak v Tesco v Brně na Vídeňské (2,9 tuny). Mezi kraji celkově bylo nejvíce darů poskytnuto v Praze (celkem 38,5 tun), následovali lidé v Jihomoravském kraji (19,5 tun) a Moravskoslezském kraji (17 tun).

„Výsledky předčily naše očekávání. Naše platforma usiluje o to, aby se zamezilo nedostatku potravin na straně jedné a plýtvání na straně druhé. Sobotní Národní potravinová sbírka pro nás byla důkazem, že na své straně máme už desetitisíce obyvatel Česka, kterým tyto věci nejsou lhostejné,“ uvedla Pavlína Kalousová, předsedkyně pořádající platformy Byznys pro společnost.

Zapojené firmy do sbírky přímo darovaly například mouku, trvanlivé mléko, džemy, omáčky, či čaj. Společnost Tesco navíc navýšila dar svých zákazníků o 20 %. „Vážíme si, že nás lidé podpořili i letos a podařilo se nám překonat množství potravin vybraných v minulém roce,“ řekl Fabrice Martin-Plichta z České federace potravinových bank.

Národní potravinová sbírka 2014

V sobotu v obchodech pomáhali nejen dobrovolníci a zaměstnanci partnerských firem, ale i známé osobnosti jako například herec Miloslav Mejzlík, moderátorky Lejla Abbasová a Jana Adamcová či Matúš Kozáčik, fotbalový reprezentant a brankář Viktorie Plzeň. „Národní potravinovou sbírku jsem podpořila již v roce 2013. A stejně jako vloni, i letos mě překvapil tak velký zájem veřejnosti pomoci dobré věci,“ prohlásila Lejla Abbasová.

Sbírka se snaží reagovat na skutečnost, že v Česku je 15,4 % obyvatel ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením. Darované potraviny podpoří lidi v nouzi, jako jsou matky s dětmi, klienti azylových domů či postižení (konkrétní příběhy zde »). „Načasování Národní potravinové sbírky je ideální, blížící se zima je obdobím, kdy naši klienti potřebují pomoci ještě více,“ uvedla Pavla Vopeláková z Armády spásy.

Význam aktivit, jako je Národní potravinová sbírka, dlouhodobě oceňuje i ministr zemědělství Marian Jurečka, který v sobotu sám daroval v Olomouci: „Jednoznačně vítám, že výrobci a obchodníci nebudou muset platit DPH za potraviny, které se rozhodnou věnovat lidem v hmotné nouzi. Několikrát jsem o tom jednal s Ministerstvem financí i s potravinovými bankami. Pro obchodníky bude výhodnější dát jídlo na charitu, než ho například vyhodit, což je pro mě jako zemědělce ta nejhorší varianta, zneuctění poctivé a tvrdé práce. Nulové DPH z darovaných potravin je jeden z nástrojů, který zamezí plýtvání potravinami a ty se navíc dostanou k sociálně potřebným. Jsou to dvě mouchy jednou ranou.“

Rok 2014: Jak se vybralo 173 tun jídla kraj po kraji