Věděli jste, že průměrně na jednoho Čecha může připadat až 81 kg vyhozených potravin? Nejčastěji právě proto, že si víc navaříme, nevhodně skladujeme potraviny nebo si nakoupíme více jídla, než spotřebujeme. Vyplývá to z průzkumu Ipsos pro Národní potravinovou sbírku. Téměř tři čtvrtiny lidí věří, že předcházet plýtvání můžeme správným nakupováním. Když už nám ale nějaké ty potraviny zbydou, nejraději bychom je věnovali méně šťastným spoluobčanům, například do veřejné hlídané lednice, organizacím pečujícím o potřebné či na veřejně dostupná místa. Podle průzkumu chceme nejvíce pomáhat matkám samoživitelkám a opuštěným seniorům.

Jak na to? Odpovědí je Národní potravinová sbírka, Nakrmíme Česko beze zbytku.

Vadí Vám, že se na jednu stranu stále plýtvá a na druhou stranu se neustále mluví o tom, že lidé nemají základní potraviny? Společnými silami to můžeme pomoci změnit. Přemýšleli jsme nad tím, jestli jedna sbírka ročně není málo, jak můžeme lidem v nouzi pomáhat soustavně a zároveň všechny motivovat. Chceme více zapojit vás i vaše okolí, společnými silami může přispět každý, a to celoročně. Když si vezmeme, kolik potravin průměrná rodina každoročně proplýtvá, tak proč nemůžeme Česko naučit neplýtvat a zároveň podpořit kvalitnější vztah k potravinám. Plánujeme proto uspořádat řadu akcí, workshopů a vedle toho i zachovat princip solidarity, kdy člověk pomáhá člověku.

Rádi bychom dali možnost všem, kterým není lhostejný osud méně šťastných lidí, aby s tím něco udělali. Ať jde o potravinovou pomoc například opuštěnému seniorovi u vás v domě, mámám samoživitelkám v těžkých situacích a mnohý dalším.

Záleží vám také na tom moci se zapojit a zároveň přispět ke snížení plýtvání potravinami? Cílem Národní potravinové sbírky je dívat se na potraviny a pomoc poctivě, v souvislostech. Naučit lidi neplýtvat, šetrně hospodařit a motivovat k pomoci druhým.

Národní potravinová sbírka spolupracuje s celou řadou odpovědných firem, nadšenců a institucí. Pokud je vám tato myšlenka blízká, ozvěte se nám. Vedle tradiční sbírky nabídneme mnoho aktivit pro zaměstnance firem, veřejnost i samotné instituce a firmy.

Sbírkou proti plýtvání