Ledeč nad Sázavou – Potravinová banka Vysočiny z.s., sídlící v Ledči nad Sázavou se hodlá 21. listopadu zapojit do Národní potravinové sbírky, ale dosud se jí nepodařilo zajistit dostatek dobrovolníků, kteří by se na akci podíleli.

„V sobotu 21.11.2015 se koná již třetí Národní potravinová sbírka. Potravinová banka Vysočina zajišťuje na Vysočině, v Jižních Čechách i ve Středočeském kraji dohromady dobrovolníky pro 37 supermarketů. Doposud se nám nepodařilo zajistit dobrovolníky do dvou supermarketů – Kaufland v Havlíčkově Brodě a Penny ve Světlé nad Sázavou,“ informoval o situaci předseda Potravinové banky Vysočina Miroslav Krajcigr.

Vítaní jsou jedinci, školy i spolky

Proto se Potravinová banka rozhodla oslovit občany Havlíčkova Brodu a Světlé nad Sázavou, spolky, školy, či jednotlivce, se žádostí o pomoc při zajištění této dobročinné akce. „Bylo by škoda, kdyby se v těchto dvou supermarketech z důvodu nedostatečného počtu dobrovolníků tato akce neuskutečnila,“ podotkl Krajcigr.

Dobrovolníci, kteří mají zájem se do akce zapojit, se mohou hlásit Evy Šilhanové na potravinovabankavysocina@seznam.cz, na telefonu 730 177 731, nebo využít formulář na www.potravinypomahaji.cz v sekci registrace dobrovolníků.

Národní potravinová sbírka se koná ve vybraných městech po celé České republice.

Národní potravinové sbírky ve prospěch azylových domů, domovů pro seniory, armády spásy a dalších organizací, které pomáhají lidem v nouzi, jsou tradiční akcí v západních zemích. V Česku je začala organizovat před třemi lety platforma Byznys pro společnost ve spolupráci s Českou federací potravinových bank a Armádou spásy.

Hned první sbírka byla nesmírně úspěšná vybralo se celkem 66 tun potravin.

Projekt získal mimo jiné hned čtyři ocenění v České ceně za public relations, první místo v kategorii Společenská odpovědnost a filantropie, první místo v kategorii Sólo kapr, třetí místo v kategorii Státní správa, veřejný a neziskový sektor a druhé místo jako Absolutní vítěz.

„Každý bude moci v rámci sbírky darovat trvanlivé potraviny, které prostřednictvím potravinových bank poputují potřebným v daném místě,“ upřesnil Krajcigr.

Potravinová banka, jediná na Vysočině vznikla loni v Ledči nad Sázavou. Kraj Vysočina její vznik podpořil částkou 200 tisíc korun.

V současné době provozuje Potravinová banka centrální sklad v bývalé výrobně léčiv Zentiva. Za dobu své existence uspořádala Potravinová banka několik regionálních sbírek. „Sebrané potraviny jsou prostřednictvím neziskových organizací nebo sociálních pracovníků rozdávány potřebným,“ upřesnil předseda Miroslav Krajcigr.“

Zpráva vyšla v Deníku deníku 8. 11. 2015


 

 Národní potravinovou sbírku 2015 podporují:

NPS organizuje: Byznys pro společnost ve spolupráci s Armádou Spásy a Federací potravinových bank
Strategičtí partneři: Albert, dm, Globus, Kaufland, Makro, Penny Market, Tesco, Carrier
Partneři: Raben Logistics, Mars, Rohlik.cz, Sodexo, Sodexo Benefity, Unilever
S podporou: Ministerstvo zemědělství, MČ Praha 7, Mateřská škola Uranie, ZŠ Letohradská P7
Hlavní mediální partner: Český rozhlas Mediální partneři: DeadLineMedia, Loosers, MilujemeJidlo.cz, My89.cz

O Byznys pro společnost, z.s.:

Největší organizace na podporu společensky odpovědného byznysu v ČR. Je národní partnerskou organizací CSR Europe, celoevropské platformy pro odpovědné podnikání (corporate social responsibility) a českým koordinátorem mezinárodních programů (např. Diverzita.cz). V Česku vedle NPS organizuje třeba celosvětové dny firemního dobrovolnictví Give&Gain a Engage.

www.byznysprospolecnost.cz // facebook.com/byznysprospolecnost  // twitter.com/odpovednefirmy
kontakt: Jakub Unger, unger@byznysprospolecnost.cz , +420737214123

Deník: Potravinová banka Vysočiny chystá velkou sbírku