Věděli jste, že:

První potravinovou banku na světě založil v roce 1967 John van Hengel v Phoenixu v Arizoně. V Evropě vznikla první potravinová banka v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založena Evropská federace potravinových bank, Česká federace potravinových bank vznikla v roce 1994.

Do Národní potravinové sbírky se letos poprvé zapojí také školky a školy v Praze. Děti se nenásilnou formou dozvědí, proč se potravinami nemá plýtvat a navíc, proč je dobré pomáhat těm, ke kterým nebyl život někdy úplně fér.
http://my89.cz/do-potravinove-sbirky-se-letos-zapoji-i-deti-budou-vyrabet-zdrave-svacinky/

Národní potravinová sbírka 2015 se odehraje ve 473 obchodech, zatímco vloni jich bylo „jen“ 380. K úspěšnému zvládnutí sbírky bude zapotřebí více než 2000 dobrovolníků, kteří se samo rozhodli pomáhat v obchodech či neziskovkách.
https://narodnipotravinovasbirka.cz/kde-se-zapojit/

V pilotním projektu obchodní společnost Kaufland daruje od června 2015 dvěma azylovým domům v Praze a v Berouně veškeré zboží (trvanlivé potraviny, pleny, elektroniku, lůžkoviny a další), které je naprosto bezvadné, jen se při manipulaci nějak poškodil obal a do běžného prodeje již nemůže – skončilo by jako odpad.
http://my89.cz/do-azylovych-domu-putuji-z-kauflandu-potraviny-i-detske-pleny-veskere-zbozi-s-poskozenym-obalem/

Sodexo v Česku a na Slovensku zavedlo speciální sledování plýtvání potravinami v restauracích, které firma provozuje. Program Waste Watch by měl už v příštím roce pomoci k tomu, aby potravinového odpadu bylo minimálně o deset tun méně. Do roku 2025 chce Sodexo snížit plýtvání potravinami o třicet procent, v Česku by už v roce 2016 měly restaurace vyplýtvat o deset tun potravin méně.
http://my89.cz/sodexo-denne-meri-kolik-jidla-se-v-restauracich-vyhodi-zbytku-diky-tomu-vyrazne-ubylo/

Od začátku září, kdy odstartoval nový projekt, potravinovým bankám v Praze, Ostravě a Brně společnost Tesco darovala desítky tun neprodaného ovoce, zeleniny a pečiva. Každý den si z patnácti hypermarketů odvážejí lidé z potravinových bank a spolupracujících neziskovek veškeré neprodané ovoce, pečivo a zeleninu. Od prvního listopadu se přidaly i hypermarkety v Liberci. A brzy by se měl připojit i Hradec Králové.
http://my89.cz/tesco-daruje-kazdy-den-neprodane-ovoce-a-zeleninu-potravinovym-bankam/

I když díky kampaním (z nichž zdaleka nejznámější je podzimní Národní potravinová sbírka) se Češi začali více zajímat o problém plýtvání jídlem, přístup domácností k potravinám se zatím mění jen pomalu. V roce 2014 uvedlo 40 % populace, že vyhazuje jídlo alespoň několikrát do měsíce. A stejný počet, tedy 4 lidé z 10, uvedl stejnou odpověď i v září 2015. V aktuálním průzkumu společnosti Ipsos přiznalo 7 % populace, že jídlo vyhazuje i několikrát týdně.
http://my89.cz/nova-data-o-plytvani-4-z-10-lidi-vyhazuji-potraviny-nekolikrat-mesicne/

Kromě možnosti darovat potraviny přímo během nákupu v obchodech lze 21. 11. 2015 nakoupit potraviny pro charitu rovněž na portálu Rohlik.cz – i tato firma pak vybrané jídlo odveze do potravinových bank. https://narodnipotravinovasbirka.cz/o-projektu/partneri-sbirky/

Národní potravinovou sbírku 2015 podpořily osobnosti, které kromě chuti pomoci dobré věci pojí s akcí i jméno – novinářka Emma Smetana, šéfkuchař Ondřej Slanina či moderátor Zbyněk Merunka. Reklamním expertům se kampaň líbí…
https://narodnipotravinovasbirka.cz/reklamni-experti-ke-kampani-na-narodni-potravinovou-sbirku-fajn-napad/

Národní potravinová sbírka je online: www.potravinypomahaji.cz
Mapa zapojených supermarketů: https://narodnipotravinovasbirka.cz/kde-se-zapojit/
Registrace pro dobrovolníky: https://narodnipotravinovasbirka.cz/registrace-dobrovolniku/


 

O Byznys pro společnost, z.s.:
Největší organizace na podporu společensky odpovědného byznysu v ČR. Je národní partnerskou organizací CSR Europe, celoevropské platformy pro odpovědné podnikání (corporate social responsibility) www.byznysprospolecnost.cz // facebook.com/byznysprospolecnost // twitter.com/odpovednefirmy

kontakt: Jakub Unger, unger@byznysprospolecnost.cz , +420737214123

Deset zajímavostí o Národní potravinové sbírce