10. místo: Německo V Německu se vyhodí asi 20 milionů tun potravin ročně, což je 540 kilogramů na osobu. Obrovské množství jídla jde do odpadků v supermarketech a u jiných obchodníků. Problémem se intenzivně zabývá německá vláda. 9. – 8.…
Proč a čím se plýtvá v 10 bodech
Potravinami se plýtvá napříč celým potravinovým řetězcem, od počáteční zemědělské produkce až po koncovou spotřebu v domácnostech. Lidé nejčastěji vyhazují ovoce a zeleninu, pekárenské výrobky a nápoje. Příčiny vzniku potravinového odpadu se sektorově liší. Obecné příčiny plýtvání potravinami: 1. Nedostatečné…
Fakta o plýtvání
• V Evropské unii se ročně „vyprodukuje“ přes 100 milionů tun potravinového odpadu (tj. orientačně 180 kg na osobu) • EU přitom vynakládá přibližně 1/2 svého rozpočtu na zemědělskou politiku. • Každý rok se v bohatých zemích vyhodí téměř stejné množství potravin…