Chutné a rychlé – takové jsou nejčastější požadavky Čechů na oběd v pracovním týdnu. Roste i počet zaměstnanců, kteří si své jídlo nosí z domova. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu stravovacích návyků FOOD, který vznikl z iniciativy Evropské komise a který již osmým…
Třicet šampionů byznysu má plán, jak omezit plýtvání jídlem
Na Světovém hospodářském fóru v Davosu představila koalice třiceti lídrů – Champions 12.3 – opatření, která povedou k celosvětovému snížení plýtvání potravinami. Plýtvání potravinami, které se zbytečně mění v odpad, má významné hospodářské, sociální a environmentální důsledky. Podle Organizace pro výživu a zemědělství…
Na Zlínsku otevřou první potravinou banku, bude v Otrokovicích
V Otrokovicích na náměstí 3. května otevřou už za pár dnů – 20. ledna – potravinovou banku. Ve Zlínském kraji bude prvním zařízením tohoto typu. Sídlit bude po dohodě se starostou Otrokovic Jaroslavem Budkem ve sklepních prostorách tamního městského úřadu.…
Americká vědkyně sepsala rukověť pro kuchyň bez zbytků
Americká Rada pro ochranu přírodních zdrojů (NRDC) spočítala, že průměrná rodina v USA utratí každý rok 2 225 dolarů za jídlo, které nesní. „Jde o tak masivní problém, že pokud by potravinový odpad představoval zemi, zanechala by třetí největší ekologickou stopu –…
Sodexo v Česku a na Slovensku začalo měřit, jak se plýtvá v restauracích
Sodexo v Česku a na Slovensku zavádí speciální sledování plýtvání potravinami v restauracích, které firma provozuje. Program Waste Watch by měl už v příštím roce pomoci k tomu, aby potravinového odpadu bylo minimálně o deset tun méně. Do roku 2025…
Tak nakupují Češi: Jeden velký nákup týdně. Určuje cena a datum spotřeby
Až tři čtvrtiny lidí považují ceny potravin v České republice za vysoké. Ale většina jich by byla ochotna si ještě připlatit, pokud by se zlepšila kvalita zboží. A jak Češi nakupují? Nejčastěji jednou týdně na velkém nákupu v supermarketu. Vyplývá to…
Jak pomocí obalů zmenšit jídelní odpad
Následující nápady pocházejí z hloubkové zprávy zveřejněné v červnu 2013 univerzitou RMIT v Melbourne v Austrálii, která byla vypracovaná ve spolupráci s mezinárodní firmou zabývající se obalovou technikou CHEP. Zlepšit spolupráci mez farmáři, zpracovateli potravin a obchodníky a tak zjistit, kde se jídlo nejvíce kazí,…
Průzkum: Čtvrtina Čechů běžně hází jídlo do koše
Až čtvrtina Čechů – 24% – přiznává, že zcela běžně vyhazuje jídlo. Alespoň podle průzkumu, který v dubnu 2014 provedli pracovníci Centra pro výzkum veřejného mínění ». Oslovili 1027 lidí starších 15 let a ptali se jich, jak nakupují, jak často se třeba…